Thursday 23 June 2016

Acar Buah

Kalau Acar buah ni jadi makanan wajib yang mesti ada di rumah semasa Hari raya, biasanya Hari Raya Aidilfitri. Selalunya mamalah yang masak ni. Kami ni tolong-tolong ja, potong2 bawang, buah dan sebagainya. Proses menyediakan bahan-bahan ni kadang memakan masa 2 hari. hihi Banyak yang mahu di potong kan. Tetapi, memasaknya sekejap ja... kalau semua bahan telah tersedia.

Bahan-bahannya :



 




250gm atau lebih kurang 1 paket besar serbuk kari (Babas)
1/2 kg halia (dihiris)

11/2 kg bawang merah (dibelah 6 atau 4)
1/2 kg bawang putih (dibelah 3)

2 gelas cuka 
Minyak masak untuk menumis.
Pelbagai jenis buah-buah kering (dalam 10kg) di potong dan dikelar2 (jika ada biji)
 Untuk buah-buah kering ni, buah pala (1/2 kg), prun, limau kasturi, limau oren (kering) mesti ada. Jika tiada limau ni, ndak sedap.  Untuk mencantikkan masakan ini apabila siap di masak, pastikan buah ceri ada pelbagai warna (merah , hijau dan kuning).
Garam (5 sudu besar) - di rasa juga semasa memasak

1/2 kg lada kering (direbus dan diblender)




 

Jika kesemua bahan-bahan nya telah tersedia, maka mula lah menumis / memasak. 


Cara membuat nya: 
1. Panaskan minyak, masukkan bawang merah, kemudian bawang putih dan halia.
2. Masukkan kari (yang telah dicampur dengan air), lada kering dan cuka.
3. Masak sehingga naik minyak. Kemudian masukkan garam, buah-buahan kering dan buah pala.
4. Masak lagi sehingga kering. Kemudian masukkan buah-buahan bulat (ceri hijau, merah dan kuning).
5. Masak sehingga naik minyak iaitu lebih kurang dalam 40 minit.

No comments:

Post a Comment