Monday, 17 July 2017

Makan di rumah halal, bawa balik haram

Teringat ada satu artikel yang di buat oleh seorang ustaz / ustazah mengenai adab makan di rumah orang semasa menziarah pada Hari Raya Aidilfitri. Artikel itu ada menyebut bahawa, jika kita menziarahi orang semasa hari raya, setiap makanan yang kita makan di rumah tersebut adalah halal, sebab tuan rumah sudah izinkan kita dengan menghidangkan makanan tersebut untuk tetamu nya. Tetapi makanan yang di hidang itu menjadi haram jika kita tidak memaklumkan tuan rumah dengan membawa balik ke rumah kita. Seperti gula-gula atau biskut raya yang kita masukkan dalam poket atau beg untuk kita makan di rumah kita. Jika betul kita hendakkan makanan tersebut, sebaiknya maklumkan lah kepada tuan rumah, saya nak bawa balik biskut ni, boleh kah? Jika tuan rumah izinkan, maka boleh lah di bawa, tetapi kalau tuan rumah seperti berat hati , seperti, tinggal sikit ja biskut tu, tinggal itu ja lah tu. Sebaiknya, jangan lah kita memandai-mandai bawa ya. Ingatkan anak-anak mengenai adab ini semasa menziarah. Hormati perasaan tuan rumah.

Adab ini sebenarnya bukan semasa Hari raya sahaja, tetapi setiap kali kita menziarah atau menduduki rumah orang walaupun ianya rumah ibubapa, adik beradik dan saudara kita sendiri. Selalunya aku kalau di rumah mak bapa (semasa kenduri atau ada acara makan-makan), sebelum orang lain atau aku sendiri mengambil lauk balik rumah ku, aku mesti pastikan mak bapa ada di simpan lauk mereka. Setiap jenis lauk tu, di simpan samada di peti sejuk atau di kontena. Selepas tu baru kami akan bagi tahu mak, mak, ada lagi lauk lebih ni, kami minta bawa balik ya.... Selalunya mak pasti akan setuju, jika kami maklumkan kami sudah simpan lauk untuk mak dan bapa. Hati mak mesti dijaga jika kita mo bawa balik makanan.

Begitu juga kalau di rumah mentua, masa balik cuti raya. Kalau balik kk, saya bawa balik mana yang mak mentua cakap ja. hahaha Kalau mak mentua cakap, bawa lah kuih makmur tu, dan lauk tu, untuk suami, maka itu sahaja saya akan bawa. Takut mo bawa balik lebih-lebih sebab drg juga bukan keluarga senang, jadi, untuk jaga hati, saya akan bawa sekadar untuk anaknya makan sahaja.

Tapi yang sedihnya, ada anak tiri yang tinggal dengan saya, bila balik rumah mak dorang, bawa balik macam-macam. Kalau setakat makanan, saya tidak kisah, sebab kadang memang tidak habis kalau kami berdua sahaja. Saya sendiri pun akan berikan kalau terlalu banyak. Walaupun saya lebih suka kalau dimaklumkan kepada saya dulu. Tetapi kengkadang sampai barang-barang seperti mug, bag , telekung dan sebagai nya. Memang nilainya bukan lah mahal sangat pun, dan tidak luak juga harta yang Allah telah berikan kepada ku. Tetapi yang sedihnya dipakai dan diambil sahaja tanpa sedikit pun mahu maklumkan. Tahu-tahu nampak barang-barang tu di pakai atau di tempat-tempat yang bukan sepatutnya. Ya aku halalkan tapi dengan terpaksa, dan tanpa kerelaan hati ku yang sebenar-benarnya. Sebab tidak sanggup pula membiarkan mereka menggunakan barangan yang haram. Semoga Allah berikan aku kesabaran dan keikhlasan. Kesabaran dan keikhlasan yang betul-betul akan diterima oleh Allah.  

No comments:

Post a Comment