1kg ubi kayu (dikupas kulit dan diparut - selalunya saya tidak sukat berapa banyak. Yang penting boleh muat satu adunan tin kek tu
1 biji kelapa (di buang kulit arinya dan diparut)
2 biji telur
250 g gula (jangan manis sangat, boleh kurang kan jika mahu kurang manis)
45g mentega dicairkan
1/2 camca teh esen vanilla
30gm tepung dan 1 camca teh serbuk penaik - di ayak (ada juga orang tidak letak tepung tapi saya letak ja sikit. Saya letak tepung supaya keras sikit bila sejuk. Tidak terlalu lembut.
1/2 camt garam
Cara-cara membuatnya :
- Ketepikan separuh kelapa yang telah diparut. Perah baki kelapa itu untuk mendapatkan santan.
- Pukul gula dan telur hingga kembang dan pekat.
- Masukkan ubi kayu yang telah diparut, kelapa yang diketepikan tadi, mentega, esen vanilla, dan pati santan. kacau hingga rata.
- Masukkan tepung dan garan dan gaul sehingga sebati.
- Masukkan ke dalam acuan pembakar kek. Jangan lupa sapukan mentega atau minyak supaya tidak melekat.
- Bakar dengan suhu 400 F selama setengah jam. Kena tengok juga ya. Saya suka masak di suhu yang rendah, perlahan-lahan masak dan selalu tengok kalau sudah masak ke tidak. Macam masak kek tu, guna lidi untuk tengok melekat ke tidak jika mo tahu sudah masak ke belum.
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment